Unikaten kuhinjski otok v treh korakih

Ytong - Unikaten kuhinjski otok v treh korakih

O sodobni in funkcionalni kuhinji sanja vsakdo, ki uživa v pripravi hrane. Ne gre se čuditi, da se v vizijah idealne kuhinje vse pogosteje pojavlja tudi kuhinjski otok. Razlog je enostaven. To je večnamenski in izjemno praktičen dodatek kuhinji, ki omogoča več prostora za delo in odlaganje posode, hkrati pa je primerno mesto za hitre obroke ali druženje z obiskovalci.

Najbolje od vsega je, da z dobrimi idejami ni težko uresničiti teh sanj, zato vam odkrivamo eno od možnih rešitev. V mislih imamo zidani kuhinjski otok, ki predstavlja trajno in edinstveno rešitev, ki jo lahko popolnoma prilagodite svojemu prostoru in vašim specifičnim potrebam, zaradi česar postaja vse bolj priljubljena v sodobnih interierjih.

Za oblikovanje rešitve za kuhinjski otok, ki se bo popolnoma prilegal vašemu domu, morate biti pozorni na naslednje tri naloge, ki jih morate izpolniti na začetku, nato pa upoštevajte navodila za gradnjo, v katerih je natančno naveden tudi potreben material in orodje za izvedbo gradnje.

Naloga 1: Določite dimenzije in funkcijo otoka

Obstaja veliko možnosti glede velikosti in oblike kuhinjskega otoka, toda nanju v največji meri vplivajo dimenzije kuhinje in funkcije, ki naj jih otok izpolnjuje. Otok, zgrajen po meri vašega stanovanja, je najboljši način, da vaše želje prilagodite prostoru, ki ga imate na voljo v kuhinji.

S tankimi bloki Ytong je to mogoče doseči lažje kot kdaj koli prej, saj omogočajo oblikovanje otoka, tako da vsebuje delovni pult, police, prostor za sedenje. Če to dovoljuje velikost kuhinje, se lahko otok opremi še z vgradnimi napravami in pomivalnim strojem. Dimenzije v povprečju znašajo 2 x 1 meter. Otoki so največkrat pravilnih linij, če pa želite v prostor vnesti več subtilnosti, lahko z Ytongovimi materiali postavite tudi otok polkrožne oblike.

Ytong - Unikaten kuhinjski otok v treh korakih

Naloga 2: Določite, kje točno bo stal kuhinjski otok

Glede na velikost prostora lahko otok postavite bolj ali manj stran od glavnih kuhinjskih elementov. Idealno je pustiti vsaj en meter razmika, da se izognete preozkemu prehodu. To bo omogočilo nemoteno gibanje okoli otoka, četudi bo v kuhinji več ljudi.

Če je v kuhinji malo prostora, vas to ne sme odvrniti od postavitve otoka. Več prostora za otok boste dobili z zmanjšanjem razmika med elementi na 90 centimetrov. Pri tem morate pustiti dovolj prostora za neovirano odpiranje omaric in predalov tako na otoku kot drugih kuhinjskih elementih ali napravah.

Če je prostora preveč, je lahko ravno tako nepraktično. Oddaljenost od obstoječih elementov za več kot meter in pol bo zahtevala več časa in korakov ob vsakem izvajanju kuhinjskih opravil. “Zlata sredina” je torej idealna rešitev za dobro organizacijo v kuhinji.

Ytong - Unikaten kuhinjski otok v treh korakih

Naloga 3: Preverite položaj in dimenzije ter začnite z delom

Na podlagi prejšnjih nasvetov boste lahko brez težav določili najboljši položaj otoka. Kljub temu pred začetkom gradnje preizkusite, ali ste pustili dovolj prostora za nemoteno delo v kuhinji. Postavite kakšen kos pohištva ali kartonske škatle na mesto, kjer želite postaviti otok, ter v naslednjih sedmih do desetih dneh opravite končno preverjanje nove ureditve v kuhinji. V tem obdobju boste lahko zanesljivo ugotovili, ali je morda treba narediti manjše popravke položaja ali dimenzij.

Ko boste povsem zadovoljni z velikostjo poskusnega otoka, bo nastopil čas za realizacijo, zato v nadaljevanju podajamo podrobna navodila za postavitev kuhinjskega otoka po vaši meri.

Kako zgradite kuhinjski otok 

Potreben material:

Potrebno orodje:

  • Žaga;
  • Lopatica za nanos tankoslojne malte;
  • Mešalnik za pripravo malte;
  • Posoda za malto.

Način gradnje:

  1. Zidanje otoka je enako kateri koli drugi gradnji z Ytong materiali. Pomembno je, da na tleh začnete z nanosom podaljšane malte in da ste vseskozi pozorni na ravnost zidanja. Detajli so odvisni od vaše ideje in projekta, podrobnejše informacije o gradnji lahko najdete na strani NAVODILA ZA ZIDANJE.
  2. Z Ytong elementi lahko zgradite osnovno konstrukcijo kuhinjskega otoka in razne police. Ytong plošče lahko uporabite tudi za zapiranje inštalacijskih kanalov. Oblikujete lahko zaprti otok, kjer boste za končno ureditev uporabili tudi lesene dele (npr. vrata, police). Druga možnost je odprti otok, sestavljen iz odprtih polic, v celoti narejenih z Ytong materialom.

V primeru dvomov ali iskanja nasvetov lahko pokličete Ytongove mojstre na brezplačno telefonsko številko: 080 18 22.

Ytong - Unikaten kuhinjski otok v treh korakih

Tagi: naredi sam, Ytong, bloki Ytong, plošče Ytong, Ytong gradnja, kuhinjski otok, zidani kuhinjski otok, kuhinjski otok Ytong, plošče Ytong debeline 5 in 7,5 cm, zidne plošče Ytong debeline 10, 12 ali 15 cm, tankoslojna malta Ytong, kuhinja, interier