a

Vsebina

Ytong Slovenija
M

Kontakt

Naslov: Loke pri Zagorju 64, 1412 Kisovec
E-pošta: info.si@xella.com
Telefon: + 386 (0)3 56 60 300

Na kratko

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

10 idej za preureditev doma

10 idej za ureditev doma

Nasveti

Vsi vemo, da imajo lahko majhni detajli zelo velik učinek. Zato so pred vami nasveti za urejen dom z navodili, s pomočjo katerih boste lahko brez večje škode v vaši denarnici hitro uredili vaše bivalne prostore kar z lastnimi močmi.

Ideje za ureditev doma v 10 korakih:

 • Nove police v dnevni sobi – izdelajte jih sami!
 • Sortirajte knjige
 • Barve, barve, barve
 • Odstranite odvečno pohištvo
 • Dodajte zelenje- rože, lončnice
 • Poskrbite za domačnost prostorov
 • Trik s tremi enakimi elementi
 • Svetlobni učinki
 • Preproge predrugačijo videz prostora
 • En stena v sobi naj bo drugačna

Notranjo ureditev doma bodo „ideje za dom naredi sam“ spremenile v enostavno in zabavno aktivnost, pa naj bo to prenova celega stanovanja ali pa le manjša osvežitev prostorov. Gotovo boste našli kaj zase. Pomislite, koliko učinka ima že namestitev ali celo odstranitev zaves, zamenjava blazin na vaši sedežni garnituri ali pa dodatna svetilka. Pomembno je, da se boste vi in vaša družina v vašem prenovljenem in osveženem domu počutili prijetno.

Ideje za ureditev doma, tdeča

Detalji v rdeči barvi poživijo prostor

Ideje za ureditev doma

Pridih modrine v dnevni sobi (foto vir)

 

1. ideja – POLICE , KI JIH LAHKO IZDELATE SAMI

Nekaj orodja, par Ytong plošč in velika želja po ustvarjanju (ter seveda vsaj malo ročnih spretnosti) so dovolj za kreativen podvig- izdelavo unikatnih polic za dnevno sobo, kuhinjo, kopalnico, praktično za katerikoli prostor v vašem domu. V nadaljevanju vam bomo natančno pojasnili postopek in dali konkretna navodila, popis materiala ter fotografije in predloge za inspiracijo.
Res je, police lahko tudi kupite. Obstajajo v različnih izvedbah, oblikah, barvah. Lahko pa jih naredite kar sami in to kar iz Ytong porobetonskih plošč. Kako se boste lotili izdelave?
Naredi sam izvedba“ sploh ni zapletena. Najprej narišite načrt vaših novih polic oziroma regala s s policami. Točno definirajte vse mere- širino, višino in globino regala ter ne pozabite na debelino police. Ker so najtanjše Ytong plošče na voljo v debelini 5 cm, priporočamo, da to debelino upoštevate kot najtanjšo možno za vaše nove police.

Potrebovali boste naslednje osnovne materiale (količina je odvisno od načrta):

 • Ytong plošče debeline 5 in/ali 7,5 cm, morda tudi 10 ali 12,5 cm
 • Ytong tankoslojno lepilno malto
 • Sidra za sidranje osnovnega ogrodja regala v zid.
 • Orodje za Ytong: žago, lopatico za nanos lepilne malte, mešalo za pripravo lepila, vedro
 • Materiale za zaključno obdelavo

Postopek izdelave:

1. Način izvedbe je seveda odvisen od načrta.

a. Če bo regal stal na tleh oziroma ga nameravate pritrditi na tla, morate poskrbeti za njegovo horizontalno ravnost . Zato že na začetku izdelave regala prve Ytong plošče polagajte v podaljšano malto (to je mešanica cementa, apna in peska v razmerju 1:2:8 , kateri dodamo primerno količino vode, da dobimo gosto in kompaktno malto).
b. Regal je lahko narejen kot samostoječ kos pohištva, zato v tem primeru pazite le na njegovo stabilnost, morebitna neravna tla pa boste odpravili s primernimi podložkami pod regalom.
c. Če ste načrtovali regal, ki je pritrjen direktno na zid, boste Ytong plošče lepili direktno na zid in jih dodatno pritrdili s pritrdilnimi sredstvi (sidri).

2. Vse plošče morate med seboj lepiti tako na horizontalnih kot tudi vertikalnih spojnicah- povežite torej dve plošči med seboj na vsem stičiščih. Za ta namen uporabite Ytong lepilno malto .
3. Regal sidrajte v steno z elastičnimi sidri (s tem preprečimo njegovo zrušitev, še posebej, če je visok).
4. Sidra uporabite tudi za nameščanje polic, če drugačna vezava ni mogoča.
5. Regal obdelajte z izravnalno maso, zbrusite do gladkega in prebarvajte z izbrano notranjo barvo.
6. Kombinirate ga lahko tudi z drugimi materiali – namestite leseno polico, obložite ga s kamnom, keramiko, tapetami. Uporabite katerikoli material, ki vam je všeč.
Na regal, ki stoji na tleh, lahko namestite tudi težje elemente kot je na primer televizor in druge aparature. Na police nameščene na zid postavite knjige in okrasne predmete.

Ideje za ureditev doma, police

Police izdelane iz Ytong plošč

Police v zidu

Ste kdaj pomislili, da bi lahko police namestili v zid namesto na zid? Če le imate takšno možnost, ne odlašajte. Morda že imate prazen prostor, nišo v zidu in jo le opremite s policami. Lahko pa celotno steno načrtujete tako, da upoštevate detajl niše, v katero boste namestili zidane police. Ytong je za takšne oblikovalske projekte še posebej primeren, saj ga je zelo enostavno oblikovati glede na vaše želje. Enostavno se reže, oblikuje, tudi izdelava zaobljenih oziroma krožnih oblik je zelo preprosta.
Kot lahko vidite na fotografiji, je v steno zgrajeno iz Ytonga vdelana niša, katere stranice niso ravne, pač pa vijugaste. V nišo sta umeščeni dve polici iz Ytong plošč, ozadje pa je barvito in predstavlja osnovni kontrast beli steni. Precej izjemen oblikovalski element, se strinjate? Vi se seveda lahko poigrate z barvami, povečate lahko število polic in drugače izvedete nišo.

Ideje za ureditev doma

Regal v steni s policami za knjige

Na naslednji fotografiji si lahko ogledate še eno zelo zanimivo idejo za popestritev zidu z uporabo manjših niš in posebnim kotnim elementom.

Ideje za ureditev doma

Kotni element v obliki regala in odprtine v Ytong steni za knjige in druge dekorativne izdelke.
Police so tokrat steklene. (avtor: Tina Kaplja)

Ideje za ureditev doma

Dve niši v Ytong steni (avtor: Tina Kaplja)

 

2. ideja – PRELOŽITE KNJIGE

Dejstvo je, da knjige na police zložimo ponavadi le enkrat. To se zgodi, ko namestimo nov regal s policami. In nato knjige do zamenjave pohištva stojijo na istem mestu, le tu in tam si kakšno izmed njih vzamemo s police in kasneje zopet vrnemo na njeno mesto.
Ste kdaj pomislili, da lahko že z drugačno razporeditvijo knjig poskrbite za osvežitev prostora? Potrebujete le nekaj časa, malce idej in kar je najpomembneje- čisto nič denarja!
Namesto neprekinjenih vrst, knjige zložite mešano- vodoravno, horizontalno- torej eno na drugo na kupček. Lahko jih uredite po barvah. Morda poučne knjige od romanov ločite s kakšno fotografijo, svečo, vazo ali vam dragocenim okraskom.
Poskrbite, da bodo knjige zadihale, naj bo med kupi nekaj praznega prostora. Tako jih boste tudi lažje premeščali in uporabljali.
Poskusite, ne bo vam žal.

Ideje za ureditev doma

Urejene knjižne police (vir)

 

3. ideja – MALO BARVE IN VAŠ SVET BO DRUGAČEN

Ideje za ureditev doma

Igriva tapeta za otroško sobo (vir)

Osvežitev zidov, v obstoječi ali novi barvi, da izjemno velik učinek, investicija pa je lahko zelo majhna. Veliko boste prihranili, če se boste pleskanja sten lotili sami. Toda dobro se poučite, da ne boste po opravljenem delu iskali pomoč pravih mojstrov in si nakopali dodatne stroške.
Če se vam upira prah in čiščenje po delu, se lahko namesto za barvanje celotnega prostora odločite, da prebarvate s kontrastno barvo le eno steno ali pa, kar je morda še lažje ( oziroma manj umazano), na del stene namestite zanimivo tapeto.
Tapete danes dobite v različnih odtenkih, vzorcih, teksturah. Izbira je resnično izjemna.

Ideje za ureditev doma

Očarljiva otroška soba

Najenostavnejša možnost dekoracije prostorov pa je vsekakor uporaba stenskih nalepk. Lahko izberete le en del stene ali pa nalepke namestite po vseh stenah v določenem vzorcu. Dekoracij v obliki samolepilnih stenskih nalepk je ogromno. Uporabite jih v dnevnem prostoru, v otroški sobi, spalnici, zelo popularne so v kuhinji, nad kuhinjskim pultom. Obstajajo tudi nalepke za steklo, s katerimi lahko okrasite okna in ogledala ter celo nalepke za vrata. Najdemo jih v različnih barvah, tudi svetleče ter v 3D izvedbi. Njihova velika prednost je tudi ta, da jih preprosto odlepimo, ko se jih naveličamo.
Le kaj bi si še lahko želeli?

Ideje za ureditev doma
Nalepka z učinkom ogledala (vir)

Ideje za ureditev doma

Nalepka za vrata (vir)Ne pozabite, da lahko z barvami osvežite še mnogo drugih stvari, ne le zidove. Prebarvate lahko okenske police, fronte pohištva, pručke, stole, klopce, cvetlične lonce… Možnosti je nešteto.

4. ideja – ODSTRANITE ODVEČNO POHIŠTVO

Gotovo ste že kdaj uresničili nezadržno željo po drugačni razmestitvi pohištva z namenom, da prostor osvežite in morda celo bolje izkoristite površino. Tako lahko zelo preprosto, brez dodatne investicije poskrbite, da bo prostor deloval povsem drugače.
Količina pohištvenih kosov, njihova oblika in barva imajo zelo velik vpliv na prostor, kajti preveč pohištva daje občutek utesnjenosti in nelagodja.

Ideje za ureditev doma

Minimalizem v dnevni sobi

Naj vam ne bo žal odstraniti kakšen manj uporabljan, star in temačen kos pohištva, ki je že odslužil svoje. Če pa ne morete brez njega, ga morda prebarvate s prijazno, svetlo barvo, in ga s tem vizualno omehčate.
Poleg pohištva so pravi nabiralci prahu in prostorski vsiljivci tudi razna svetila. Starodavni, masivni lestenci, ki so morda celo predimenzionirani, ne sodijo v prijazen dnevni prostor. Vi ste se jih navadili in jih niti ne opazite več. Zato si vzemite čas in preverite, v kakšnem stanju so vaša svetila. Ne boste verjeli, kakšno spremembo prinese že samo zamenjava luči v stanovanju.

5. ideja – VIZUELNO POVEČANJE PROSTORA S POMOČJO ZELENIH RASTLIN

Stropi v nekaterih domovih so lahko včasih nižji od stropov v sodobnih bivališčih. Imate tudi vi nižje strope v vašem domu? Uporabite nekaj preverjenih trikov in povečajte prostor. Vsaj navidezno.
Najprej nosilce za zavese in zastore prestavite čim višje nad okvir okna. Izberite zavese nevtralnih, svetlih barv, brez vzorcev, ki naj segajo povsem do tal.
Posebno vlogo pri urejanju interierja imajo tudi lončnice, vaše zelene prijateljice. Če je le mogoče, jih postavite v kote prostorov. To je še posebej pomembno, če so lončnice velike. Zelena rastlina v kotu namreč vizualno poveča prostor.

Ideje za ureditev doma

Retro dnevna soba

Ideje za ureditev doma

Zelena lončnica poživi prostor

Ideje za ureditev doma

Zelenilo rastlin med nevrtalnimi odtenki

6. ideja – MOČNE BARVE ZA TOPLINO PROSTORA

Tople, močne barve so idealna izbira za popestritev prostora in občutek topline. Izbirate lahko predvsem med rumeno (naj ne bo limonasta), oranžno in rdečo barvo.
Pred nanosom barve na celo površino zidu ( izberite le del zidu, ne vse stene , da ne zaprete prostor in ga utesnite), jo preizkusite na majhni površini. Pustite, da se dobro osuši, da se bo pokazal pravi odtenek. Če ste z njim zadovoljni, prebarvajte celo površino, ki ste jo izbrali.
Morda se ne boste mogli odločiti za tako drastično spremembo kot je nanos močne, tople barve. Nič hudega, še vedno lahko nekaj barve vnesete v prostor. Izberite nekaj dekorativnih elementov v močnih barvah. Poiščite nove blazine in prte, morda celo manjšo preprogo. Učinek bo neverjeten, v trenutku bo prostor oživel.

Stena v modri barvi povsem spremeni prostor

Ideje za ureditev doma

Pisane blazine v prostor vnesejo toplino

7. ideja – TRIJE ELEMENTI ZA POSEBEN UČINEK

Ste vedeli, da se notranji oblikovalci pri opremljanju prostorov pogosto poslužujejo trika imenovanega „ trije enaki elementi ali detajli“?? Gotovo ste opazili, da je v zadnjem času zelo popularna slika, ki je razdeljena na tri dele, poznana tudi pod imenom triptih.

Ideje za ureditev doma

Triptih ( vir)

 

Ideje za ureditev doma

Trodelna črnobela slika (vir)

Ideje za ureditev doma

Triptih narave (vir)

Izbor trodelnih slik je zelo velik. Obstaja več spletnih trgovin, kupite pa jih lahko tudi v galerijah in raznih trgovinah, ki imajo v ponudbi dekorativno opremo. Seveda pa lahko tudi sami izdelate svoj, unikaten triptih. Posnemite fotografijo, ki pa naj bo res zelo dobre kakovosti in jo natisnite (izberite tiskarja, ki se s tem ukvarja). Fotografijo nato razrežite na 3 dele, ki so lahko iste velikosti ali pa različni ter jih uokvirite v izbrane okvirje ( le-te prav tako kupite v trgovinah z notranjim dekorjem).

8. ideja – SVETLOBA JE SKRITI ADUT

Ideja za ureditev doma, ki ima največji vpliv na udobje bivanja je gotovo primerna osvetlitev z naravno svetlobo. Zadostna količina svetlobe je nujno potrebna za življenje večine organizmov. Dobro osvetljeni prostori, pri čemer imamo v mislih predvsem zadostno količino naravne svetlobe, pa hkrati tudi zelo pozitivno vplivajo na psiho in splošno počutje.
Velika okna in s tem zadostna količina dnevne svetlobe ter tako odlično osvetljeni prostori so velika prednost, ki jo morate izkoristiti. Zato oken ne prekrivajte s temnimi in težkimi zavesami. Včasih zadošča namestitev notranjih ali zunanjih žaluzij, če pa se odločite za zavese, naj bodo le-te svetle, prosojne in lahke.
Morda se vam zdi, da bo brez dekorativnih zaves prostor deloval dolgočasno. To lahko hitro spremenite z uporabo barvnih ali živopisnih dodatkov, kot so blazine, preproge, slike in drugi dekorativni predmeti. Navsezadnje si lahko tudi sedežno garnituro omislite v kakšni bolj izstopajoči barvi.

Ideje za ureditev doma

Naravna svetloba izboljša kakovost bivanja

9. ideja – PREPROGA OSVEŽI PROSTOR

Nova preproga je gotovo ena najhitrejših rešitev za osvežitev vašega doma. V prostor bo vnesla novo energijo ter poskrbela za udobje bivanja.
Preproga je ena največjih površin (če izvzamemo zidove) v vašem domu, ki omogočajo pravo dizajnersko igranje z barvami in oblikami.
Poznate pravilo« večja kot je preproga večji deluje prostor«. Tudi kombinacija več manjših preprog v enem prostoru vizualno poveča prostor.
Nevtralne barve v prostoru, veliko ogledalo, ki ga namestite za sedežno garnituro in velika preproga zanimive barve predstavljajo odlično kombinacijo elementov s pomočjo katerih bo vaš prostor deloval večje in sveže, investicija pa vas ne bo spravila na rob stresa.

Ideje za ureditev doma

Velika preproga vizualno poveča prostor

 

10. ideja – POIGRAJTE SE S STENO V SPALNICI

Spalnica je prostor, v katerem se budni zadržujemo zelo malo časa, zato pogosto pozabimo, da tudi spalnica zasluži lepo in prijazno podobo.
Morda je tudi vaša spalnica precej dolgočasna, zato imate priložnost, da jo z majhnimi posegi poceni in hitro osvežite. Kaj vse lahko storite?
Zid za vzglavjem postelje lahko ali prebarvate s temnejšo barvo ali pa ga prelepite z zanimivimi tapetami. Tapete so lahko gladke ali pa celo s teksturo, kar bo sobi dalo še več topline. Za popolno osvežitev spalnice je torej povsem dovolj, da se lotite le prenove enega zidu, kar pomeni, da boste porabili precej manj časa in denarja.
Še en nasvet– ne boste verjeli, toda če posteljo malce odmaknete od zidu, bo prostor takoj deloval večje. Zanimivo, kajne?

Ideje za ureditev doma

Tapeta na zidu v spalnici