a

Vsebina

Ytong Slovenija
M

Kontakt

Naslov: Loke pri Zagorju 64, 1412 Kisovec
E-pošta: info.si@xella.com
Telefon: + 386 (0)3 56 60 300

Na kratko

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Kopalnica

Ideje

Ureditev nove kopalnice, še posebej pa prenova stare, je zelo zahteven projekt. Prenova kopalnice je vedno povezana z veliko razbijanja in prahu, traja pa lahko tudi več kot 10 dni. Nekaterih postopkov enostavno ni mogoče skrajšati ali preskočiti. Vse zahteva svoj čas. Dobro je, da  pri načrtovanju prenove to upoštevate in pustite mojstrom, da kakovostno opravijo svoje delo.

Potem, ko so odstranjeni stari kopalniški elementi in obstoječe ploščice, je prva naloga napeljava vseh vodov, električnih in vodovodnih, morda tudi ogrevalnega sistema. Ne pozabite na odzračevanje oziroma ventilacijo, sicer bo vaša nova kopalnica zelo hitro »zasijala« v objemu nevarne plesni.

Potrebno je poravnati tla, pogosto vgraditi nov estrih. Lahko se odločite tudi za talno gretje, kar je v kopalnicah še posebej prijeten element ogrevanja prostora. Takšen sistem seveda zahteva rekonstrukcijo tal.

Sedaj sledi nameščanje raznih običajnih elementov, kot je na primer vgrajevanje vgradnega kotlička za WC, vgradnja kadi, tuš kadi in podobno.

Pred polaganjem keramike pa lahko  izdelate ( ali pa bodo to naredili vaši mojstri) še kar nekaj zanimivih elementov s pomočjo Ytong zidakov.

Ytong zidaki, predvsem Ytong tanjših debelin ( npr. 5 cm- 15 cm), se že tradicionalno  uporabljajo za obzidavo vgradnega kotlička za WC, za obzidavo kopalne kadi in tuš kadi.

Poglejte si, kaj vse lahko izdelate s pomočjo Ytonga

Vgradne police – lahko so  izdelane v samo Ytong steno ali steno tuš kabine.

Nižji pregradni zidovi za katere lahko namestite WC školjko in bide ali kopalno kad. Takšen pregradni zid ima lahko debelino od 7,5 do 15 cm. Lahko seveda tudi več, če potrebujete debelejši zid. Vse je odvisno od vaših želja, toda upoštevajte, da je debelina 7,5 cm res minimalna.


Pregradni zid med tuš kabino in kadjo

Zidana tuš kabina– odločite se lahko za zidano tuš kabino s steklenimi vrati, ki je lahko ali kotna  ali prostostoječa. Pri kotni tuš kabini boste morali zgraditi eno steno, pri prostostoječi pa dve. Slednja lahko odlično pregradi prostor, če je kopalnica večja ali pa specifične oblike. Za takšne stene priporočamo uporabo Ytong zidnih plošč v debelini 10 cm.


Stranska stena večje tuš kabine

Kopalniški elementi za namestitev umivalnika in drugi elementi, kot so npr. police, klopi, sedeži, podesti..

Po osnovni, instalacijski ureditvi kopalnice pride na vrsto polaganje keramike. Najprej stene kopalnice, nato tla. Prevladujejo večji formati ploščic/plošč, še vedno pa velja pravilo, da v zelo majhne kopalnice zelo velike keramične ploščice (oz. plošče) ne sodijo.  Ko je vsa keramika položena, je potrebno zapolniti (»zafugirati«) stike med ploščicami. Za sodobne kopalnice so značilne ožje fuge, v katerih se nabira manj umazanije v obliki prahu in vodnega kamna, pa še lažje jih je očistiti.

Zaključek del v vaši novi kopalnici je blizu. Treba je le še zatesniti vse stike, kar storimo s silikonskim tesnilom za kopalnice in seveda namestiti armature, pohištvo, tuš kabino oziroma steklo in podobno. Le še natančno čiščenje in vaša nova kopalnica je pripravljena za izbiro kopalniških pripomočkov in dekoriranje . Prav z drobnimi dodatki in poudarki bo vaša nova kopalnica dajala vtis domačnosti.

Nekaj idej dekorja kopalnice (vir)