a

Vsebina

Ytong Slovenija
M

Kontakt

Naslov: Loke pri Zagorju 64, 1412 Kisovec
E-pošta: info.si@xella.com
Telefon: + 386 (0)3 56 60 300

Na kratko

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Ytong za prenovo doma

Ytong – idealen material za prenovo

Blog

Hitro in enostavno

Vsak dom bo slej kot prej potreboval manj ali bolj zahtevno osvežitev. Najpogosteje se za prenovo odločimo zaradi spremenjenih potreb stanovalcev, včasih pa želimo ali moramo dom obnoviti zaradi dotrajanosti ter zunanjih dejavnikov, kot so na primer veliki stroški vzdrževanja. Največji posegi pri prenovi so ponavadi gradnja dozidav in nadzidav stavb. 

Ytong za prenovo doma

Izvedba prizidka na najbolj ekonomičen način

Prizidek je lahko manjši, npr. vetrolov, ali večji, ko se odločimo za dozidavo ali nadzidavo (izvedbo dodatne enote na zadnji etaži stavbe) z namenom pridobitve dodatnih stanovanjskih ali delovnih površin.

Takšna dela ponavadi izvedemo v času, ko sami bivamo v stavbi, zato je izjemno pomembno, da potekajo hitro, s čim manj hrupa, umazanije in prahu. Prav zato je Ytong idealen material za tovrstne posege, saj je gradnja z Ytong zidaki relativno suha in čista, odpada pa je zelo malo.  Zidaki so namreč veliki (dolžina je 62,5 cm, višina 20 cm), enostavno jih je žagati, za zidanje pa uporabljamo lepilno malto, ki jo zamešamo kar v vedru. Gradnja zato poteka zelo hitro, veliko hitreje od klasične gradnje z opeko.

Ostalih materialov, kot je pesek, cement, apno, praktično ne potrebujemo. Vnos vode je minimalen, zato se bo prizidek tudi hitro posušil. Torej se bomo lahko tudi hitreje izvedli vsa notranja dela in se vselili.

Zelo pomembna lastnost Ytong zidakov, kar je še posebej pomembno pri prenovi, je njihova relativno majhna teža. Ytong zidaki so namreč narejeni iz porobetona, ki vsebuje tisoče majhnih por, napolnjenih z zrakom, zato je bolj toplotno izolativen ter seveda lažji od primerljivih gradbenih materialov. Zaradi majhne teže ne predstavlja prevelike dodatne obremenitve za obstoječo stavbo ter obenem zagotavlja, da bo le-ta po dozidavi oziroma prenovi stabilna in varna. Prav manjša teža namreč poleg homogene strukture prispeva tudi k maksimalni potresni varnosti.

Preureditev neizkoriščene mansarde v bivalne prostore

Neizkoriščeno oziroma neurejeno podstrešje najdemo tako v družinskih hišah kot tudi večstanovanjskih stavbah, v katerih se je večinoma uporabljalo kot skupna sušilnica ali za shranjevanje.

V družinskih hišah, ki so bile pretežno grajene v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, so zelo pogosto zgornje etaže ostale nedokončane. Družina je za svoje potrebe uredila pritličje s kletjo in prvo nadstropje, podstrešni del pa so večinoma pripeljali osnovne elektro in vodovodne priključke, vse ostalo pa je ostalo nedokončano. Namenjeno enemu od otrok …

Pomanjkanje tako stanovanj, parcel kot tudi finančnih sredstev pa je investitorje prisililo v iskanje alternativne rešitve. Zato se danes marsikdo odloči za preureditev mansarde v stanovanje, predvsem kot rešitev stanovanjske stiske na relativno ugoden, včasih celo edini mogoč način.

Pri tovrstni prenovi se ponavadi stanovanje v celoti na novo izriše, predvidijo se predelne stene med prostori ter njihova namembnost. Tudi za prenovo mansarde je Ytong idealen gradbeni material – je lažji, enostavno se obdeluje, gradnja poteka hitreje in enostavneje, manj je umazanije in prahu ter dodatnih materialov.  Pa tudi vselitev je lahko zato mnogo hitrejša.

Ytong zidake lahko uporabimo za gradnjo vseh stene v novem stanovanju, uporabi se lahko tudi za dvig višine tal, za oblaganje starih neravnih obstoječih sten, za zapolnitev morebitnih odprtin, oblaganje kamina, izdelavo ali oblaganje kopalne kadi, izdelavo kopalniške omarice, morda celo kuhinjskih omar …

Za prenovo mansarde pa je poleg Ytong zidakov zelo pomembna tudi trajnostna toplotna izolacija Multipor. Plošče Multipor pri prenovi mansarde mojstri ponavadi uporabijo, kadar želijo lokalno izboljšati toplotno zaščito zidov. Namestijo jih na notranjo stran zunanjih zidov mansarde ali celo na strop, ter s tem pomembno pripevajo k manjšim stroškom ogrevanja in hlajenja. Plošče Multipor so mineralne in  kompaktne ter jih je zelo enostavno obdelati.  So   požarno odporne, sodijo v razred A1, ter preprečujejo širjenje požara in tudi pri najvišjih temperaturah ne sproščajo strupenih snovi v obliki dima in drugih izpustov.

Ograje vseh vrst

Kot lahek in enostaven za uporabo je Ytong že od nekdaj prva izbira mojstrov za izvedbo različnih vrst ograj in nižjih predelnih elementov tako zunaj kot v notranjosti stavb.

Zapiranje obstoječih teras, balkonov in lož ter tudi novi projekti s takšnim načinom izvedbe, so dokaj nova rešitev, ki se je začela pogosteje uporabljati pred približno 20 leti. Takšne ograje so lahko izdelane samo iz Ytong zidakov ali pa kombinirane z nerjavečim jeklom, kamnom ali drugimi materiali.  Podobno velja za ograje na notranjih stopniščih ter manjše in nižje stene, s katerimi lahko delno pregradimo in razdelimo večje prostore.

Zakaj se zidarji pa tudi domači mojstri skoraj vedno odločijo za uporabo Ytong zidakov  za izvedbo ograje?

Odgovor je enostaven. Ytong je namreč mogoče zelo enostavno oblikovati, zato je lahko ograja izvedena po željah investitorja, pa naj bodo te še tako nenavadne.  Tudi polkrožna ograja je lahko narejena brez vsakih težav. Zaključna obdelava je hitra in preprosta, uporabimo pa lahko razne materiale, kot so omet, kamen, ploščice, … Ytong zidaki so tudi lahki, kar je še posebej pomembno za izvedbo ograj pri prenovi stavb.

Nameščanje keramike in kamna na Ytong

Zaključna obdelava da piko na i estetiki  in šele takrat  je podoba stavbe povsem zaokrožena. Na Ytong zidove (npr. prizidek, vetrolov, ..)  in druge elemente, kot so razne ograje lahko, poleg zaključnega ometa, namestimo tudi keramiko ali kamen.

Zelo pomembno je, da obloge v obliki keramičnih ploščic ali kamna nameščamo direktno na Ytong podlago (zid ali ograja zgrajena iz Ytong zidakov), kar je edinstvena prednost Ytonga v primerjavi z drugimi materiali.  Manj materiala in dela pomeni hitrejšo in cenejšo izvedbo.

Zakaj bi plačevali več, če zaradi velikih dimenzij zidakov, majhne teže, malo pripravljalnih del in pomožnih materialov, vrste vrhunskih lastnosti in možnosti hitre vselitve, z uporabo YTONG zidakov in Multipor plošč celo prihranite.