Balkonske ograje

Želite unikatno balkonsko ograjo, ki jo boste hitro in enostavno izdelali kar sami?

Med vožnjo po Sloveniji boste opazili res veliko balkonskih ograj, ki so polne in se zato zelo lepo povežejo z stavbo ter tako predstavljajo tudi zanimiv oblikovni element, ki popestri hišo ali večstanovanjsko stavbo.

Pripravili smo splošna navodila za gradnjo tovrstnih balkonskih ograj. Priporočamo, da balkon oz teraso natančno izmerite, da boste kupili dovolj materiala. Priporočamo, da uporabite Ytong zidne plošče debeline 15 cm, če pa morate varčevati s prostorom pa bodo zadoščale tudi plošče debeline 10 cm.

Potrebovali boste:

  • Ytong zidne plošče, debeline 10, 12,5 ali 15 cm (priporočamo ZP 15 cm)
  • Ytong tankoslojno lepilno malto
  • Podaljšano malto
  • Poliuretansko peno za zapolnitev dilatacij
  • Elastična sidra
  • Orodje: lopatico za nanos lepilne malte (iste debeline, kot je izbrana Ytong zidna plošča), žago, mešalo za pripravo lepila, vedro;
  • Za izvedbo vezi – armaturne palice Ø 10 mm in
  • Cementno malto
Izvedba

1Prva vrsta
Prva vrsta zidakov mora biti položena na betonsko ploščo balkona/terase, zidate pa lahko tudi na keramične ploščice ali kamen, če je površina kompaktna in ravna, sicer jih morate prej odstraniti. Zidanje poteka povsem enako kot pri npr. predelni steni – prva vrsta na podaljšano malto, vsaka naslednja pa se zida z Ytong lepilno malto.

2Vertikalne vezi
Na vsaka dva metra balkonske ograje morate narediti vertikalno vez. Ytong zidne plošče nimajo lukenj za armirano betonske vertikalne vezi, zato jih preprosto izvrtajte s svedrom za izdelavo doz (npr. B070). Presek armature v vertikalni vezi naj bo 10 mm, zadostuje ena palica. Na vrhu ograje izdelajte utor za horizontalno armiranobetonsko vez, v katero morate položiti dve armaturni palici, premera 10 mm. Vse skupaj zalijte s cementno malto (1:3)

3Klasične vezi
Zgoraj smo vam opisali postopek izvedbe vezi v Ytongu. Če pa se boste odločili za klasične AB vezi – torej opaž + armatura + beton, obstaja velika verjetnost, da bodo kasneje vidne na zaključnem sloju. V tem primeru je priporočljivo pred nanosom armirnega ter zaključnega sloja, površino ograje obložiti z izolacijskimi ploščami Multipor.

4Pritrditev na zid
Na mestih, kjer se ograja dotika zunanjega zidu objekta, izdelajte dilatacijo, t.j. balkonsko ograjo zaključite 1 cm od zidu, v katerega morate ograjo pritrditi z elastičnimi sidri. Nastalo dilatacijo zapolnite s poliuretansko peno.

5Zaključna obdelava
Zaključna obdelava je enostavna – ograjo najprej premažite z emulzijo, nato izdelajte armirni sloj, za tem pa še zaključni sloj.

6Zaščitna polica
Zgornji del vaše nove ograje morate zaščititi s policami, ki so lahko iz keramike, kamna, odkapne pločevine.