Predelna stena

Predelne stene so nenosilne stene zgrajene iz Ytong zidnih plošč, običajno v debelini 10, 12.5 ali 15 cm. So več kot le običajni ločevalni zidovi, saj so masivne, postavite pa jih lahko tudi v že opremljeni prostor, saj je gradnja z Ytongom suha in čista. V njih boste zelo enostavno izdelali tudi razne instalacijske vode in odprtine. Priporočam, da za predelne stene med prostori, kjer je potrebna boljša zvočna zaščita, uporabite debelejše Ytong zidake in ne vgradite instalacij, jih zmanjšate na minimum ali pa dodatno zvočno zaščitite.

Postopek:

Če zidate na podstrešju, kjer so prostori običajno suhi, morate pred začetkom zidanja podlago navlažiti.

Pri zidanju je potrebno podaljšano malto nanesti po celotni površini predvidenega zidu v debelini najmanj 2 cm in jo v vzdolžni ter prečni smeri poravnati s pomočjo vodne tehtnice. Na konceh zidu je potrebno postaviti zidni plošči, ki služita kot vodilo za postavljanje prve vrste zidu. Tudi na vertikalne spojne površine zidnih plošč nanesite tankoslojno lepilno malto. Plošče med seboj utrdite z gumijastim kladivom, potrebno pa je tudi utrjevanje plošč v prvi vrsti, torej na podaljšano malto. S tem boste zagotovili ravnost prve vrste in enostavneje zidali naprej.
Zadnjo vrsto zaključite 2 cm pod strešno konstrukcijo, vmesni prostor in vertikalne dilatirane spoje pa zapolnite s poliuretansko peno.

Spajanje Ytong zidu z zidom iz drugačnega materiala

Potrebovali boste:

  • okroglo železo
  • sidra

Postopek:

Pri predelnih stenah, kjer spajate zid, izdelan iz Ytonga, in zid iz drugačnega materiala, je potrebno vsako tretjo vrsto medsebojno sidrati. To storite z okroglim železom, in sicer v predhodno izvrtano odprtino v tršem materialu in izdolbenem utoru v Ytong zidaku. Odmik zidov po vertikali lahko znaša najmanj en centimeter. Spojne utore lahko izdelate tudi s strgalom.

Spajanje dveh zidov iz Ytonga

Potrebovali boste

  • sidra

Postopek:

V primeru, da sta obe steni – osnovna in predelna – iz Ytonga, ju enostavno povežete z elastičnim sidrom.

Oglejte si tudi video predstavitev izvedbe.

Potrebovali boste:

  • YTONG zidne plošče, debeline 10 cm, 12,5 cm ali 15 cm; (če boste polagali inštalacije, naj bodo debeline najmanj 12,5 cm), lahko pa uporabite tudi zidake debeline 20cm (odvisno od namena in prostora, ki ga imate na voljo)
  • YTONG tankoslojno lepilno malto
  • Podaljšano malto
  • Poliuretansko peno za zapolnitev dilatacij
  • Elastična sidra
  • YTONG orodje: lopatico za nanos lepilne malte (iste debeline, kot je izbrana Ytong zidna plošča), žago, mešalo za pripravo lepila, vedro;
  • Za zaključno obdelavo priporočamo Ytong tankoslojni omet
Ytong prenova, predelna stena