a

Vsebina

Ytong Slovenija
M

Kontakt

Naslov: Loke pri Zagorju 64, 1412 Kisovec
E-pošta: info.si@xella.com
Telefon: + 386 (0)3 56 60 300

Na kratko

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

5 najpogostejših napak pri urejanju kopalnice in kako jih odpraviti

5 najpogostejših napak pri urejanju kopalnice in kako jih odpraviti

Nasveti

Zlato pravilo za urejanje vsake kopalnice se glasi – biti mora praktična in funkcionalna. Vrhunski strokovnjaki pristavljajo – biti mora tudi udobna in dobro zasnovana. Odkrivamo vam najpogostejše napake v praksi in načine, da jih preprečite ali odpravite.

Vsi vemo, da opremljanje kopalnice zahteva dosti pozornosti, časa in truda. Kakovosten mojster pomeni zgolj polovico uspeha, zato ne smete nikoli pozabiti, da je dobro načrtovanje in oblikovanje kopalnice enako pomembno.

Izbor kopalniškega pohištva, ploščic, sanitarij in barv predstavlja osnovno nalogo, ki je predvsem odvisna od lastnika, saj napake, narejene na začetku, pomenijo dolgoletno uporabo neudobnega ali nefunkcionalnega prostora. To pa še ni vse. Pozornost je treba nameniti tudi dizajnu kopalniškega prostora in prileganju detajlov, prav pri teh začetnih odločitvah pa se pojavljajo tudi najpogostejše napake. Posebej bodite torej pozorni na naslednje napake ter imejte vedno pred očmi, da je začetne pomanjkljivosti težko popraviti in vas največkrat drago stanejo.

Neustrezen izbor keramike in barv

Izbor kopalniške keramike je med dejavniki, ki najbolj vplivajo na naše doživljanje prostora in njegove velikosti. Ena najpogostejših napak v praksi je izbor keramičnih ploščic živih barv, ki se odsvetujejo zlasti v kopalnicah z majhno površino. Vedno je torej zanesljiveje izbrati nevtralne tone ali kombinacijo sivih odtenkov in ene poudarjene barve, če si že želite živahnejše vzdušje.

Še boljša rešitev je, da kopalnico v tem primeru predhodno osvežite z raznobarvnimi predmeti in dodatki, ker jih lahko v vsakem trenutku zamenjate, medtem ko so izbrane barve in keramika dolgoročne rešitve. Sodoben dizajn ali priljubljene obrobe je ravno tako treba pozorno izbirati in jih uporabljati do prave mere, sploh v majhnih prostorih.

Prevelike sanitarije ali kopalniško pohištvo

Zelo pogosta napaka pri opremljanju kopalnice je nakup neustreznih sanitarnih elementov. Zavedeni z dizajnom, blagovno znamko ali nestrokovnimi sugestijami prodajalca so ljudje nagnjeni k nakupu prevelikih sanitarij ali kopalniškega pohištva. Zaradi takšne napake utegne celo dovolj velik prostor postati neprijeten in neudoben. Pred nakupom morate torej podrobno preveriti vse dimenzije vaše kopalnice in želenega pohištva ali sanitarij, saj mora biti funkcionalnost na prvem mestu.

Najzanesljivejši način za izognitev tej napaki je, da razmislite tudi o vse bolj priljubljeni rešitvi med oblikovalci interierjev, tj. alternativah za klasično kopalniško pohištvo. To se predvsem nanaša na zidane kopalniške omarice ali stojalo za umivalnik. Namesto klasičnega predalnika ali omarice, na kateri se nahaja umivalnik, lahko zelo preprosto oblikujete stojalo iz zgolj nekaj plošč ali blokov majhnih dimenzij, kot recimo prikazuje spodnja fotografija. Odlična izbira za ta namen so Ytong zidne plošče majhnih dimenzij, ker so lahke, preproste za gradnjo in oblikovanje po vaši meri, na voljo pa so v debelinah 10, 12, 15 in 20 cm.

Premajhna funkcionalnost

Naslednji izziv je vzpostavitev funkcionalnosti. Ena najpogostejših napak v zvezi s tem je premalo prostora za odlaganje stvari, brisač, kozmetike in vseh ostalih malenkosti. Klasično pohištvo običajno ne zadovolji vseh naših potreb, kar je še en močan argument, da se odločite za zidanje unikatnih rešitev za svojo kopalnico s pomočjo tankih blokov in plošč.

V prejšnjem koraku smo pokazali osnovno “konstrukcijo”, vendar to ni vse. Na vrsto pride še najboljše. S ploščami Ytong debeline 5 in 7,5 cm lahko osnovno konstrukcijo funkcionalno izpopolnite z izdelavo polic po vaši želji in meri. Na koncu lahko v ta namen zelo elegantno uporabite tudi fine zaključne materiale, kot sta marmorna plošča za pult in lesena vratca za police. O funkcionalnosti in elegantnosti takšnih rešitev najbolje priča spodnja fotografija.

Slab izbor dodatne opreme

Dodatkom in spremljajoči opremi za kopalnico je ravno tako treba posvetiti dovolj pozornosti. Če želite imeti poudarjene detajle, jih pazljivo vključite v celoto. Pogosta napaka je slab izbor pipe za umivalnik, saj se lahko zgodi, da ni ustrezne velikosti oziroma ni pravilno nameščena, zato je razmik med njo in umivalnikom prevelik ali premajhen. To pomeni, da med umivanjem rok voda škropi, ni dovolj prostora za roke oziroma ob močnejšem curku voda pljuska iz umivalnika.

Pozorni morate biti tudi na dobro pozicioniranje ogledala, prav tako ne smete pozabiti na druge elemente, če želite brezhibno kopalnico. Enako pazljivo morate torej izbrati tudi ustrezno razsvetljavo, skladne vtičnice in drugo drobno dodatno opremo, ki je sestavni del dobro projektirane in opremljene kopalnice.

Uporaba neprimernih materialov

Kopalnica je prostor, v katerem se v kratkih časovnih razmikih precej spreminjata temperatura in vlažnost zraka. Pomembno je torej uporabiti materiale, namenjene in izdelane ravno za takšne pogoje: vodoodporne materiale, ustrezno obdelan les, vodoodporne fugirne mase, steklo z ustreznimi lastnostmi, talne ploščice z nedrsečo površino. Pogosto se za podstavek nadgradnega umivalnika uporabi premalo zaščiten les, na katerem ostajajo madeži od vode in mila, medtem ko se na plošči pojavijo razpoke in nepravilnosti.

Da se izognemo takšnim situacijam navajamo še dodaten razlog za rešitev s ploščami in bloki Ytong, saj med drugim odpravljajo tudi to težavo. Skrivnost je v tem, da paroprepustnost vseh Ytongovih izdelkov omogoča “dihanje” sten in konstrukcij, tako da v prostoru ne prihaja do kondenzacije vlage, zato ni pogojev za nastajanje plesni in ustvarjanje neugodne mikroklime. Vedno torej upoštevajte, da morajo biti rešitve za kopalnico ne samo lepe, ampak tudi zanesljive in trajne, kot kaže naslednja fotografija.