Pomladna ureditev dvorišča: 3 enostavni projekti za zeleno oazo iz sanj

S pravimi materiali in preprostimi navodili pot do nove vrtne garniture, žara ali posode za okrasne rastline ne bo zapletena in dolgotrajna. Izkoristite te kreativne projekte že to pomlad in poskrbite, da bo vaše dvorišče udobnejše in lepše kot kdaj koli prej.

Čeprav v hitrem tempu vsakdana pogosto pozabimo, kako dragocena je zasebna zelena oaza, nas je začetek leta 2020 kot še nikoli opomnil, kakšen privilegij je imeti dvorišče v 21. stoletju. Kdor je imel svojo zasebno oazo miru v izrednih okoliščinah, je občutil vrednost uživanja na soncu in svežem zraku ob jutranji ali popoldanski kavi in preživljanju časa z družino.

Pomladna ureditev dvorišča: 3 enostavni projekti za zeleno oazo iz sanj

Sedaj je torej idealen trenutek, da svojemu dvorišču namenite pozornost, ki si jo zasluži, ter ga uredite po svoji meri. S pomočjo predlogov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste zelo hitro oplemenitili vaš zeleni kotiček z novo vrtno garnituro, žarom ali posodami za okrasne rastline.

 1. Edinstveno vrtno pohištvo

Po meri izdelane garniture so idealna izbira za dvorišče, saj vam omogočajo popolnoma svoboden izbor – od natančnih dimenzij, da boste lahko izkoristili vsak centimeter dostopnega prostora, do določenega stila in forme, da boste lahko brezhibno povezali videz zunanje strani hiše ali stanovanja v skladno celoto.

Zaradi zelo enostavnega oblikovanja vam bloki YTONG dajejo neomejene možnosti izdelave edinstvenega pohištva. Klopi, stoli, mize, celo postelje in vse drugo, kar si je mogoče zamisliti, lahko hitro in izjemno preprosto izdelate iz tega gradbenega materiala.

Za izdelavo vrtnega pohištva boste potrebovali naslednje materiale:

Več podrobnosti o gradnji in oblikovanju elementov YTONG najdete na spletni strani navodil za gradnjo.

 1. Praktičen zidani žar

Kuhinja je srce doma, vendar se v toplih mesecih iz notranjosti preseli na prosto. Žar na dvorišču je ne le priročen prostor za pripravo hrane, ampak mnogo več – postane nov kraj, kjer se družina zbira, druži in proslavlja najbolj radostne trenutke.

Pomladna ureditev dvorišča: 3 enostavni projekti za zeleno oazo iz sanj- žar

Za izdelavo žara potrebujete:

 • Plošče YTONG debeline 5 ali 7,5 cm
 • Zidne plošče YTONG debeline 10, 12 ali 15 cm
 • Tankoslojno malto YTONG
 • Orodje (žaga, lopatica za nanos tankoslojne malte, mešalnik za pripravo malte, vedro)
 • Material za zaključno obdelavo

Iz blokov Ytong je mogoče zgraditi celotno osnovno konstrukcijo ustrezne velikosti, ki jo lahko razširite s koritom za pomivanje posode. Peč obložite s šamotno opeko, preostale dele pa obdelajte z malto oziroma obložite s kamnom ali keramiko … Če potrebujete podrobnejša navodila, si preberite, kako lahko preprosto obzidate žar.

 1. Pomladna ureditev dvorišča: 3 enostavni projekti za zeleno oazo iz sanj
 2. Posode za okrasne rastline in skulpture

Za popoln videz dvorišča se potrudite dodati cvetje in dekorativne predmete, ki ga bodo oplemenitili in še polepšali vaše bivanje. Dvorišče okrasite z lučkami, talnimi ploščami, posodami za okrasne rastline, morda tudi s kakšnim umetniškim predmetom.

YTONG je eden najbolj priljubljenih materialov za izdelavo skulptur, saj ga je mogoče zlahka oblikovati in obdelovati. Poleg skulptur iz univerzalnih plošč in blokov lahko izdelate tudi posode za okrasne rastline, ideje in navdih za te kreativne projekte, ki jih lahko izvedete sami, pa razkrivamo v fotogaleriji.

Od materialov potrebujete:

 • Univerzalne plošče YTONG debeline 5 ali 7,5 cm
 • Zidne plošče YTONG debeline 10, 12 ali 15 cm
 • Grafitni svinčnik
 • Orodje (kladivo, dleto, pila in žaga)

Upamo, da smo vas spodbudili, da svojo domišljijo spremenite v resničnost ter ustvarite vaš zasebni kotiček za sproščanje in druženje s pomočjo edinstvenih vrtnih elementov, ki vam bodo dolgo služili.